Bizi Takip Edin

 |

BLOG

SİRKE ANASI NEDİR ? FAYDALARI NELERDİR ?
SİRKE ANASI NEDİR ? FAYDALARI NELERDİR ?

SİRKE ANASI NEDİR ? FAYDALARI NELERDİR ?

SİRKE ANASI NEDİR ? FAYDALARI NELERDİR ?

      Marketlerde raflarda farklı türlerde pek çok sirke ile karşılaşabiliyoruz. Gördüğümüz sirkelerden bazıları berrak iken bazıları bulanık görünümde olabiliyor. Filtrelenmiş sirkeler daha şeffaf görünür. Çok daha koyu görünen ve içinde yüzen parçalara sahip olanlar ise filtre edilmemiş sirkelerdir. Bu sirke çeşitleri sirke anası içerebilir. Sirke anası nedir dediğiniz duyar gibiyim. Sirke anası, sirke yapmak için gereken temel maddedir. Sirke anası yoğun bir aromatik yapıya ve tada sahiptir. Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke içinde oluşan opak, jelimsi bir yapıya sahip olan sirke anası, normalde fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra bir kaba alınarak daha sonra kullanılmak üzere muhafaza eldir. Ancak bazı sirkeler sirke anası içerebilir.

      Sirke yapmak için iki aşamalı bir süreç vardır. İlk adım, şekerleri parçalamak ve alkole dönüştürmek için maya eklemektir. Bundan sonra karışıma alkolü asetik aside dönüştüren bakteriler eklenir. Bu bakteriler sirke anasıdır ve genellikle sirkenin en sağlıklı kısmı olarak bilinir.

      Sirke anası, sindirim ve bağışıklık sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olan dost bakteri yani probiyotiklerden oluşur. Bu da vücudunuzun kötü bakterileri dengeleyerek hastalıklara karşı kendisini korumasına yardımcı olur. Sirke anası içermeyen sirkelerin pek çok faydası olsa da sirke anası içeren sirkeler dost bakteriler açısından daha zengindir.

      Sirke anası prebiyotik adı verilen sindirilemeyen karbonhidratlar açısından zengindir. Prebiyotikler, bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterilerin üreyebilmesi ve gelişebilmesi için gerekli besinlerdir. Prebiyotik besinler yediğinizde, iyi bakterilerin büyüme ve gelişimi daha iyi olur. Probiyotikler, prebiyotikler sayesinde zararlı bakterileri uzaklaştırır ve dengeli bir dost bakteri popülasyonu oluşumunu sağlar. Bu da özellikle sindirim sisteminin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Ancak unutmayalım ki son yıllarda bağırsaklarımız ikinci beynimiz olarak adlandırılmakta. Yani sağlıklı bir bağırsak florası vücudun pek çok sistemini doğrudan veya dolaylı olarak etkilemekte. Bu nedenle sirke anası içeren sirkelere bulanık olmasından dolayı çok şans vermiyorsanız bu zengin içeriğinden dolayı denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

      Bitkiler, fitokimyasallar olarak bilinen çok sayıda faydalı bileşikler üretir. Bunlar temel besin ögeleri olmasa da, sağlığınız üzerinde önemli rol oynarlar. Sirke anası bu bileşiklerin iyi bir kaynağıdır. Sirke anası fitokimyasallardan fenolik asitleri yüksek miktarlarda içerir. Bu fitokimyasallar hastalıklara karşı koruma sağlar. Sirke anasında bulunan ana fenollerden biri, çay ve üzümde de bulunan bir madde olan gallik asittir. Gallik asit antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip bir bileşendir. Gallik asit üzerine yapılan çalışmalar gallik asidin obez bireylerde oluşabilecek inflamasyon ve oksidatif strese karşı koruyucu etki sağlayabileceğini de düşündürmektedir.

      2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, sirke anasının demir açısından da zengin olduğu keşfedilmiştir. Vücudun kana oksijen taşıyan hemoglobini oluşturabilmesi için demir gereklidir. Ek olarak, demir normal büyüme, gelişme ve hücresel fonksiyonda da rol oynar.

      Sirke anası demir içeriğinin yanı sıra aynı zamanda iyi bir B vitamini kaynağıdır. B kompleks vitaminleri, vücudun enerji üretebilmesi için çalışır. B vitaminleri ayrıca sinir sistemini daha sağlıklı tutar. B vitaminlerinin bir diğer önemli rolü ise, vücudun oksijen ve besinleri dolaştırmak için kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olmasıdır. Koyu yeşil yapraklılar, kurubaklagiller, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri temel B vitamini kaynakları olsa da sirke anası da B vitamini açısından oldukça zengindir.

 

 

KAYNAKÇA

 

https://www.livestrong.com/article/508833-is-apple-cider-vinegar-a-probiotic/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2014.896230?journalCode=uacn20

https://www.healthline.com/nutrition/gallic-acid