Bizi Takip Edin

 |

BLOG

DİYETTE TURŞU YENİR Mİ?
DİYETTE TURŞU YENİR Mİ?

DİYETTE TURŞU YENİR Mİ?

DİYETTE TURŞU YENİR Mİ ?

     Turşunun bizim kültürümüzde rolü oldukça büyük ve turşunun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Pek çok sebze ve meyveden turşu hazırlanabiliyor. Turşu yapımı geleneksel bir yöntem olup, dünyanın birçok farklı kültüründe ve mutfağında kullanılmaktadır. Turşunun kilo kaybı, diyabet ve hatta kanserin önlenmesinde etkili olduğu bile söylenmektedir. Sizler için bu konudaki son araştırmaları gözden geçirdim ve turşunun sağlığa faydalarını anlatmaya başlıyorum.

     Turşu, sebzelerin veya meyvelerin tuzlu su veya sirke içerisinde fermente edilmesiyle elde edilen bir besindir. Sebze ve meyvelerle hazırlanan turşulara baharatlar, otlar, sarımsak veya diğer aromalar eklenerek zenginleştirilir. Fermentasyon işlemi, sebze veya meyvelerin doğal enzimleri ve mikroorganizmaları kullanılarak gerçekleşir. Sirkeli veya tuzlu su, besinlerin hem yumuşaklığını korumalarına hem de içerisindeki mikroorganizmaların büyümesini sağlayarak fermentasyon sürecinin başlamasına yardımcı olur. Fermentasyon süreci boyunca laktik asit ve diğer bileşikler üretilir. Bu asitler, hem turşuların lezzetini geliştirir, hem koruyucu bir etki sağlar, hem de kötü mikroorganizmaların üremesini engeller. Bu sayede besinlerin raf ömrü uzar ve ayrıca tat ve dokularında da olumlu değişiklikler oluşur.

     Turşu fermente olurken içinde bağırsak floramız için yararlı bakteriler ürer. Bu bakteriler, sindirim sistemi sağlığını destekler ve sindirim süreçlerine yardımcı olabilir. Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık, şişkinlik gibi sorunları azaltabilir.

Turşu Kilo Aldırır Mı?

     Turşuların kalorisi hangi besinden yapıldıklarına göre değişebilmektedir. Ancak çeşitli sebze ve meyvelerle hazırlanan turşular genellikle düşük kalori içeriğine sahiptir. Salatalık, domates, biber, lahana, pancar ve daha sayılamayan çok fazla çeşitte yapılabilen turşular oldukça da lezzetlidir. Bilinçli tüketilirse turşu kilo aldırmaz. Hatta turşu lifli besinler arasında sayılır. Bu nedenle tokluk süresini arttırarak iştahın azalmasına yardımcı olabilir. Böylece az yemek yendiği için kilo vermeyi de destekleyebilir. Bu nedenlerden dolayı turşu kilo aldırmaz ancak turşuda bulunan fazla tuz oranı bazı kişilerde ödem yani vücudun su tutmasına neden olabilir. Bu yüzden turşu tüketiminde aşırıya kaçmamak ve tüketiminden sonra da yeterli su tüketimine dikkat etmek oldukça önemlidir.  

Turşunun Faydaları Nelerdir ?

     Turşular, bağışıklık sistemini destekleyen vitamin ve mineraller içerir. Özellikle çiğ sebzelerle hazırlanan turşular yüksek antioksidan içeriği nedeniyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilir. Antioksidanlar hücresel hasara karşı koruma sağlar ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.

     Turşularda, fermentasyon süreci bazı vitaminlerin ve minerallerin emilimini artırabilir. Bu da besinlerin besin değerini arttırarak vücuda daha fazla fayda sağlayabilir. Ek olarak turşuların fermente edilme süreci, bazı besinlerdeki kanserojen maddelerin seviyelerini azaltabilir.

     Turşuların içinde fermentasyon sonrası probiyoti dediğimiz faydalı bakteriler gelişir. Probiyotikler bağırsak mikrobiyotasını dengelemeye yardımcı olur. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası da genel sağlık ve sindirim üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

     Turşu ve turşu suyu içeriğindeki elektrolitlerden dolayı özellikle aktif spor yaptıktan sonra oluşan kas kramplarının azaltılmasında da etkili olabilmektedir. Spor sonrası öğünlere turşu ya da turşu suyu eklendiğinde kas odaklı kramplar azalabilir. Bu etkisini içeriğindeki minerallere borçlu olan turşu aynı zamanda sodyum içeriği de yüksek olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları turşu tüketimi konusunda kesinlikle dikkatli olmalıdır. 

Kaynakça

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-pickles-good-for-you

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2195700