Bizi Takip Edin

 |

BLOG

ELMA SİRKESİNİN KAN ŞEKERİ VE DİYABETE ETKİSİ
ELMA SİRKESİNİN KAN ŞEKERİ VE DİYABETE ETKİSİ

ELMA SİRKESİNİN KAN ŞEKERİ VE DİYABETE ETKİSİ

ELMA SİRKESİNİN KAN ŞEKERİ VE DİYABETE ETKİSİ

      Biz diyetisyenlerin danışanlardan en çok aldığı sorular arasında ‘Elma sirkesi içmeli miyim, güne elma sirkesi ile başlamak sağlıklı mıdır ? ‘’ gibi sorular yer almaktadır. Sosyal medyada da ‘’ Elma sirkesi ile zayıflayın, elma sirkesi ile kilolara veda’’ gibi başlıklarla çok sık karşılaşmaktayız. Sizler için bu konuyu araştırdık ve elma sirkesi ile ilgili en güncel bilgileri sizinle paylaşmak istedik.

      Elma sirkesi, sirkeler arasında en çok tercih edilenlerden biridir. 1 yemek kaşığı elma sirkesi yaklaşık 3 kalori içerir. İçeriğinde çok fazla vitamin ve mineral olmasa da pek çok antioksidan madde vardır. Ana bileşenleri asetik asit ve sitrik asittir. Asetik asit, vücutta asetat ve hidrojene dönüşen kısa zincirli bir yağ asididir. Bazı araştırmalar, elma sirkesinin bu bileşenler sayesinde kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Gelin bu araştırmaları birlikte inceleyelim.

      Diyabetli ve diyabetli olmayan fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre düzenli olarak elma sirkesi tüketiminin HbA1c seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

      2004 yılında diyabetli ve diyabetli olmayan bireyler üzerinde yapılan başka bir araştırmada da 20 ml suda seyreltilmiş 40 gram elma sirkesi almanın yemeklerden sonra kan şekerini düşürebileceği tespit edilmiştir. Elma sirkesindeki asetik asidin, disakkaridaz aktivitesini baskıladığı ve iskelet kasında glukoz-6-fosfat konsantrasyonlarını yükselttiği gösterilmiştir. Bu nedenle, sirkenin metformin ilaç grubuna benzer fizyolojik etkilere sahip olabileceği düşünülmektedir.

     Elma sirkesinin tip 1 diyabet üzerindeki etkisi hakkında çok fazla araştırma olmamasına rağmen 2010 yılında yapılan bir çalışmada diyabetli bireyler yemekten önce elma sirkesi tüketenler, hiçbir şey tüketmeyenler ve plasebo olarak 3 grubu ayrılmıştır. Çalışmanın sonunda elma sirkesi tüketenlerin kan şekerinde, plasebo ve elma sirkesi tüketmeyen gruba göre düşüş tespit edilmiştir.

      2020 yılında yayınlanan bir meta-analizde 317 tip 2 diyabetli hastadan elde edilen verilere göre elma sirkesinin açlık kan şekeri ve HbA1c değerleri üzerinde yararlı etkileri olduğu sonucuna varılmıştır.

      Ayrıca bu çalışmalardan elde edilen verilere göre organik, filtrelenmemiş ve çiğ elma sirkesinin en etkili form olduğu da düşünülmektedir. Sirke kan şekeri üzerinde pek çok olumlu etkiye sahip olsa da antidiyabetik bir tedavi olarak ilaçların yerini almamalı ve destek amaçlı kullanılmalıdır. Ayrıca elma sirkesinin insülin veya furosemid (Lasix) gibi haplarla birlikte tüketimi,  potasyum seviyeleri için riskli olabilir bu nedenle tüketiminden önce bir uzmandan destek alınmalıdır.  

      Genel olarak özetleyecek olursak elma sirkesi çalışmalara göre şeker hastalarında kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı oluyor ancak diyabet gibi hastalıklarda tek bir besine odaklanmak yerine, sağlıklı bir beslenme düzenine odaklanılmasını tavsiye ederim.

 

Kaynakça

https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/apple-cider-vinegar#evidence

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19630216/

https://diabetesjournals.org/care/article/27/1/281/26582/Vinegar-Improves-Insulin-Sensitivity-to-a-High

https://diabetesjournals.org/care/article/33/2/e27/27189/Vinegar-Decreases-Postprandial-Hyperglycemia-in

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31667860/(PDF) Glikoz metabolizmasında sirke (asetik asit) alımı: Bir anlatı incelemesi (researchgate.net)