Sürdürülebilirlik
![]() |
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK |
Fersan’da Sürdürülebilirlik
1978’den beri üretim faaliyetleri gösteren köklü bir şirket olarak sadece bugün için değil gelecek için de üretim yapma hedefimizle yarınları düşünüyoruz. Doğa, insan ve bölgesellik çerçevesine oturttuğumuz sürdürülebilirlik çalışmalarımız sadece şirketimizi sürdürülebilir kılmayı değil ekonomik paydaşı olduğumuz toplumumuzun, her bir çalışanımızla uzun süreli çalışarak çalışanlarımızın ve üretim faaliyetlerimiz sonucu oluşan etkilerin sorumluluğunu alarak yürüttüğümüz çevresel faaliyetlerimiz ile çevrenin sürdürülebilirliğini de gözetiriz.
Kuzey Yıldızı Ödülü
Türkiye’nin İlk Sirke Üreticisi ve Lider Sirke Markası olarak 1978 yılından bu yana “Önce İnsan” anlayışıyla çalışmalarımızı yürütürken üretime başladığımız ilk günden bugüne gıda güvenliği ve kaliteyi ön planda tutuyoruz. Çevre bilinci, her zaman kuruluşumuzun temel değerlerinden biri olmuştur. Gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğunu taşıyor bu doğrultuda sürdürülebilirlik uygulamalarımızı köklü global markalarımızın da vizyonuyla, inovatif, çevreye ve insana duyarlı adımlar atarak geliştiriyoruz. Bu anlamda şirket genelinde yürütülen titiz çalışmaların, çevre dostu uygulamaların ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlılığımızın meyvelerini toplamaya başladık; TAİDER Aile İşletmeleri Derneği'nin, aile şirketlerinin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmesinde ve sürdürülebilirlik yolculuklarında onlara destek sağlamak amacıyla başlattığı ve yedincisi düzenlenen Kuzey Yıldızı Programı'nın Zirve ve Ödül Töreni'de Fersan Fermantasyon Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş. “Çevre” kategorisi ödüllüne layık görüldük. Bu ödülü gelecek adımlarımız için bir motivasyon olarak görüyoruz.
%100 ve %0 Yol Haritamız
Biz sürdürülebilirlik kavramını bir hedef olarak değil her zaman takip edilmesi gereken bir yol olarak görürüz. Bu sebeple kendimize hedefler belirlemek yerine bir yol haritası belirledik. Yol haritamızı belirlerken çalışanlarımızı, içinde bulunduğumuz doğayı, topluluğumuzu ve bölgemizi dikkate alarak her zaman kendimizi geliştirmemize imkân verecek noktalar belirliyoruz.
İşte yol haritamız:
%100 Çevre Koruma %100 Motivasyon
%100 Müşteri Memnuniyeti %100 Geri Gönüşüm
%100 Atık Yönetimi %0 Emisyonu
%100 Çevre Koruma
Üretimden tüketime sürdürülebilirlik yolculuğumuzda üretim kaynaklı oluşan negatif etkileri en aza indirme bilinci ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu doğrultuda düzenli olarak karbon ayak izi hesaplamaları gerçekleştirerek üretim kaynaklı oluşan negatif etkileri ölçmeye çalışıyoruz. ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurulumu çalışmaları gerçekleştirerek faaliyetlerimizi düzenliyoruz. Atık su arıtma tesisimizle kaynakların verimli kullanılmasına çabalıyoruz. Çevre koruma bilincini tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilirliği gözeterek sürdürülebilirlik elçilerimiz olan çalışanlarımız ile toplumumuza yaymaya gayret ediyoruz.
%100 Müşteri Memnuniyeti
Tüketicilerimizin görüşlerini her zaman dinliyoruz. Sahada yer alan ekibimiz, satış personellerimiz, tüketicilerimizin doğrudan bize ulaşması ya da sosyal medya kanallarımız ile gerçekleşen her bir geri dönüşü önemsiyor ve değerlendiriyoruz.
%0 Atık Politikası
Üretim esnasında oluşan atıklarımızı maksimum düzeyde geri dönüşüme gönderiyoruz. Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklarımızı ise sözleşmeli kurumlar aracılığı ile bertaraf ederek atıklarımızın çevreye verdiği zararları uzun yıllardır en aza indiriyoruz. Çalışmaları devam eden Çevre Yönetim Sistemi kapsamında “Sıfır Atık Projesi”ni kurumumuzda gerçekleştirebilmek üzere çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sadece somut atıklara müdahale şeklinde değil ürün proseslerimizde iyileştirmeler yaparak da atıklarımızı oluşmadan kaynağında azaltmak için çaba sarf ediyoruz.
%100 Geri Dönüşüm – Ambalaj Yol Haritamız
Üretimde kullandığımız tüm şişelerimiz ve kavanozlarımız geri dönüşüme uygun niteliktedir. Bu doğrultuda her zaman en iyi ürünleri sunmayı hedeflediğimiz tüketicilerimizden beklentimiz lezzetli ürünlerimizi tükettikten sonra atıkları kaynağında ayırarak geri dönüşüm zincirine katmalarıdır. Biz bu doğrultuda kendi ambalaj yol haritamızı oluşturarak ambalajların çevreye verdiği etkiyi azaltmak için adımlar atıyoruz. Örneğin şişe gramajını azaltarak doğada çözünmeyi hızlandırıyor ve daha az atık çıkmasını sağlıyoruz.
Doğallık
Ürünlerimizin imalatı sırasında gıda güvenliği ve kaliteyi ön planda tutarak güçlü tedarik zincirimizle ürünlerimizin doğallığını gözetiyoruz. Sözleşmeli tarım yaptığımız çiftçilerimize verdiğimiz eğitimler ve periyodik olarak tarlalara gerçekleştirdiğimiz kontroller ile ürünlerimizi tohumdan pakete kadar takip ederek doğallıklarını izleyebiliyoruz. Vegan etiketli ürünlerimiz ile doğallığımızı gözler önüne seriyoruz.
Her Zaman İleriye
Sektör lideri olarak sektör vizyonunu geliştirmeyi bir görev olarak görüyor, ayrıca tüketicilerimize yenilikçi ürünler sunma görevimiz çerçevesinde Ar-Ge çalışmalarımıza özen gösteriyoruz. 2019 yılında piyasaya sürdüğümüz Ferfresh Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi serimiz ve Detox Sirke Analı serimiz sektördeki yeniliklerimize örnektir.
İletişim
Çalışanlarımız, müşterilerimiz, tüketicilerimiz, çiftçilerimiz ve tedarikçilerimiz ile her zaman iletişim halindeyiz. Her zaman ulaşılabilir olmamız etkileşim halinde olmamızın en vazgeçilmez parçasıdır. Akıl Küpü uygulaması, şirket içi eğitimler, genel kurul toplantıları, yönetim kurulu toplantıları, bültenler, anketler, videolar, sosyal medya soru-cevap etkinlikleri, Fersan Agro Akademi, Kariyer Günleri ve sektörel toplantılar iletişim kanallarımızdır.
Sözleşmeli ekim gerçekleştirdiğimiz çiftçilerimizle gerçekleştirdiğimiz uygulamaları 30 yılı aşkın süredir birlikte çalıştığımız Sayın Prof.Dr. Mustafa Nafiz Delen’in sözleriyle aktarıyoruz: “Bizler, tarım ekibi olarak sürekli biçimde anlaşmalı üreticilerimizi eğitmekteyiz. Eğitim çalışmalarımıza, ekimler/dikimler başlamadan önce, anlaşmalı üreticilerimizi toplayarak, hazırladığımız videolar yardımı ile kendilerini bilgilendiriyoruz, bir yıl önce gördüğümüz eksiklikleri ve giderilme biçimlerini açıklıyoruz. Ardından da, sorularını yanıtlıyoruz. … gördüğümüz noksanlıkları, yanlışları yerinde anlatıp ne yapmaları gerektiğini söylüyoruz. Bu gezme işlemi bittikten sonra, önümüzdeki 1 ya da 2 hafta boyunca nelerin yapılması gerektiğini (çapalama, sulama, gübreleme, ilaçlama gibi) yazılı öneri biçiminde veriyoruz ve bu öneri o bölgedeki tüm sözleşmeli üreticilerimize ulaştırılıyor.” Ürünlerimizin kalitesini sağlama konusunda sözleşmeli çiftçilerimize sunduğumuz bu hizmet anahtar rol oynamaktadır.